
ZAHŘÍVACÍ NÁPOJE
07.12.2014 19:13ZÁZVOROVÝ ČAJ
Ze zázvorového kořene odkrojíme část asi 5 cm dlouhou, oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle.
Zázvor zalijeme horkou vodou a necháme stát asi 15 minut. Poté nálev scedíme.
Štiplavou chuť zázvorového čaje zmírníme citronovou šťávou a medem. Pijeme ještě teplé.
MÁTE DOST JABLÍČEK? ZAHŘEJTE SE JABLEČNÝM ČAJEM
Jablečný čaj se skořicí a medem
- hrst sušených kousků jablek nebo polovina nastrouhaného čerstvého jablka
- špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
- lžíce medu
- 2 ks hřebíčku
- (sušené borůvky nebo brusinky)
Sušená jablíčka nebo polovinu strouhaného čerstvého jablka spaříme vařící vodou a spolu s dvěma hřebíčky povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, v závěru přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry.
Na závěr můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.
ŠÍPKOVÝ ČAJ:
Zejména v době, kdy nám hrozí nachlazení, chřipky a jiné virózy, prokáže šípkový čaj našemu organismu dobrou službu. Smícháme-li sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem, chráníme náš imunitní systém hned dvojnásobně. Obě léčivé rostliny jsou totiž v odvaru obzvlášť účinné.
Právě když hrozí respirační virové infekce (projevující se rýmou, kašlem, zvýšenou teplotou, pálením v hrdle, pobolíváním hlavy, kloubů či svalů) bychom měli šípkový čaj pít pravidelně.
PŘÍPRAVA ČAJE:
lžičku směsi zalijeme 250 ml studené vody a uvedeme ji na 5 minut do varu. Poté přecedíme - pozor na jemné chmýří semen, může vyvolat dráždivé svědění sliznic v ústech a krku, proto hotový čaj pečlivě scedíme přes jemné sítko.
PEČENÝ ČAJ
Suroviny:
· 2 kg ovoce
· 1 citron
· Cukr 0,7 – 1,2 kg – jak kdo má rád sladké
· Vanilkový cukr (nemusí být)
· Rum – 1 – 2 dcl dle chuti
· 1 lžička skořice + 1 celá skořice
· 8 hřebíčků
· Mletý badyán
Pečený čaj - postup:
Všechno ovoce opereme, očistíme, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Jablka a hrušky nemusíme loupat. Nastrouháme kůru z citronu a jeho dužninu rozkrájíme na kousky.
Vše nasypeme do mísy a přidáme koření.
Důkladně promícháme a rozprostřeme na hlubší plech. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 st.C. Po 10 minutách přidáme do pekáče cukr a 1 dcl rumu. Pro děti lze udělat variantu bez rumu. Pečeme ještě asi 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Během pečení občas ovoce promícháme. Horkou směs nalijeme do skleniček, nahoru dáme 1 lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na 5 minut nebo 10 minut sterilujeme. Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu.
Zdroj: www.poradna-prozdravi.cz
—————