KOMBUCHA

18.05.2016 13:52

V mnohých pramenech se můžeme dočíst, že kombuchová kultura je houba, není tomu ale tak. Jedná se o symbiózu několika druhů kvasinek rodu Saccharomyces (hlavně tzv. Schizosaccharomyces) a octových bakterií (hlavně Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum). 

Každá kultura má trochu jiné složení, které se mění s podmínkami, v jakých je pěstována. Kombuchu jako takovou tvoří celulóza vytvořená octovými bakteriemi. Na pohled vypadá kolonie kombuchy jako šedo-hnědá rosolovitá placka. Čerstvá má světlou barvu, čím starší je, tím více tmavne. Životnost kultury je maximálně šest měsíců.

Při výrobě nápoje dochází k rozmnožování v kultuře obsažených mikroorganizmů. Nová kultura se vytváří na povrchu čajového nálevu a vypadá jako tenký (asi 3 mm po 8 dnech) povlak. Měla by být ponechána alespoň 15 dní (pro vytvoření silné kultury 3 až 5 týdnů) s mateřskou kulturou, než bude schopna samostatné existence.

Účinné látky

V průběhu fermentace kombuchová kultura spotřebovává živiny z čaje, cukr a kyslík a vytváří následující látky:

·         organické kyseliny - v kombuchovém nápoji je jich řada, přičemž nejdůležitější jsou kyselina glukuronová a glukonová. Další jsou kyselina L-mléčná (+), kyselina octová, šťavelová, usnová, listová (= vitamín B4), L-askorbová (= vitamín C), uhličitá, máselná, nukleová, citrónová, jablečná a další

·         aminokyseliny - pH 2,6 až 3,2

·         vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C

·         proteiny (cca 15 g/l)

·         enzymy

Pozitivní účinky

Pití kombuchového nápoje má na organizmus člověka mnoho pozitivních účinků. Mezi nejdůležitější patří tyto:

·         preventivně působí proti zhoubným nemocem, pomáhá při léčbě rakoviny

·         podporuje přirozenou imunitu organizmu

·         udržuje celkovou rovnováhu v těle

·         zlepšuje tělesnou kondici, pomáhá při regeneraci a působí jako stimulant

·         odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy, nikotin, odbourává alkohol

·         regeneruje buněčné stěny

·         reguluje trávení, střevní mikroflóru, podporuje metabolizmus, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech

·         snižuje hladinu cholesterolu v krvi

·         podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí

·         pročišťuje žlázy (pomáhá při problémech s funkcí ledvin a žlučníku)

·         odstraňuje stres, nespavost, nervové poruchy

·         při nadváze napomáhá snížení tělesné hmotnosti (3x denně před jídlem)

·         uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organizmu, normalizuje pH krve

·         má antibiotické účinky

·         má diuretické účinky (pomáhá při otocích)

Souhrnem můžeme říci, že kombucha působí na organizmus jako celek, navozuje rovnováhu, zlepšuje tělesnou kondici, oddaluje stárnutí a zmírňuje stáří.

Při pokusech na rostlinách se ukázalo příznivé působení na geny, a to bez vedlejších účinků.

 www.kombucha-kefir.wz.cz

—————

Zpět