
Je hloupost se trápit dietami
01.02.2014 08:34Lidový léčitel Jindřich Paseka ze Svratouchu na Chrudimsku dokázal s pacientky neuvěřitelné věci. Získal především věhlas jako výtečný diagnostik spolupracující s mnoha lékařskými kapacitami. Výsledky jeho práce si mnozí považují dodnes. V 70. letech proslul také jako osobní léčitel prezidenta republiky Ludvíka Svobody a po roce 1989 začal jako jeden z prvních svoje léčebné postupy publikovat. U jeho domu se tvořily zástupy lidí, kterým takřka bez oddechu pomáhal. Jindřich Paseka kladl velký důraz na skladbu požívané stravy a odmítal diety.
„Je hloupost se trápit dietami, protože škodí lidské psychice. Diety jsou navíc v zimním období, kdy se tělo potřebuje trochu víc obalit sádlem, naprosto nevhodné. Raději si dopřejte od každého něco, ale v rozumné míře. Neodmítejte ani zatracované máslo, sádlo nebo prorostlejší vepřové, protože obsahují látky, jež lidský organismus potřebuje. Sádlem prorostlejší maso a výrobky z něj jsou například důležité pro tvorbu maziva v kloubech, podobně jako všechny potraviny v aspiku. Ty mají na klouby daleko příznivější vliv než drahé náhražky a potravinové doplňky propagované reklamou.
Vůbec nedoporučuji nadměrnou konzumaci margarínů, které jsou moderní a mají nahradit v jídelníčku máslo a jiné tuky. Jde o potravinu vyrobenou chemickým procesem, jež nás nejenže nezbavuje cholesterolu a tloušťky, ale může být i zdraví nebezpečná. Podporuje například vznik cukrovky a rakoviny.
Nerad také vidím na stole nadmíru exotického ovoce na úkor domácího. Měli bychom totiž konzumovat to, co vyrostlo v naší bezprostřední blízkosti nebo v naší zeměpisné šířce. Doporučuji proto jíst alespoň jednou denně jablko, které je výbornou prevencí proti rakovině a má i spoustu dalších příznivých vlivů. Například citrusy v kombinaci se sladkým podporují vznik ekzémů a banány zase obsahují tropickou plíseň, která škodí krvinkám. Dejte také pozor, aby bylo ovoce dozrálé a čerstvé, chemicky neošetřené a nevyrostlo v umělých podmínkách.
Nenechte se rovněž zmást reklamou na drahé mléčné výrobky obsahující bioaktivní složky. Pijte kefír, podmáslí – ušetříte a ještě do sebe dostanete víc těchto látek. Původní česká kuchyně byla jednoduchá a zdravější než ta současná, neobsahovala tolik masa a kladla více důraz například na luštěniny, kterým říkám vnitřní kartáč na střeva. Nezapomínejte i na pitný režim – pít často čirou vodou bez bublinek a nebojte se vypít po ránu štamprli čistého destilátu (slivovice), který vám roztáhne cévy. Snažte se více manuálně pracovat a co nejvíce chodit. Pak budete zdraví jako řípy.“
Zpracoval Roman Zahrádka
Publikováno v časopisu Ve hvězdách & Lidový léčitel
Zdroj: Astrolife.cz
—————