JAK NA BOLEST KARPÁLNÍCH TUNELŮ + RECEPT NA DOMÁCÍ MAZÁNÍ

29.11.2016 09:41

Při práci na počítači, u kterého mnoho z nás velmi často sedíme, musíme řešit nejen bolavou páteř a její kompenzaci, ale také bolesti zápěstí, potažmo prstů, z klikání a práce s myší. Stane se, že se dlouho nic neděje a pak najednou zjistíte, že máte rozjetý tzv. syndrom karpálního tunelu, tedy útlakový syndrom.

Názvem karpální tunel se označuje úzká štěrbina v oblasti zápěstí, která je ze tří stran obklopena zápěstními kůstkami a ze čtvrté strany na ni naléhá pevný zápěstní vaz.

Tímto tunelem vede do dlaně devět šlach ohýbačů prstů a palce a mediální nerv (n. medianus), který se právě může stát zdrojem bolestí. Nervus medianus inervuje ruku a zajišťuje jak senzitivitu, tak pohyby jemné i hrubé motoriky.

Syndromem karpálního tunelu trpí v České republice cca 35 000 obyvatel a jeho výskyt stále přibývá. Dle výzkumů je jednou z nejčastějších nemocí z povolání.

Hlavními původci vzniku jsou chronické přetěžování zápěstí nebo dlouhodobé vystavení zápěstí tlaku. Nejvyšší výskyt se udává u zaměstnání jako je práce na počítači, hra na klavír, žurnalista a další. Pokud není práce na počítači z ergonomického hlediska v pořádku, dochází k trvalému tlaku na zápěstí, čímž dojde ke zbytnění vazu kryjícího karpální tunel a tím se začne utlačovat nerv.

Může být také důsledkem onemocnění jako zánět žil nebo vazů. Objevuje se také velmi často v těhotenství, neboť pro toto období je charakteristické zadržování vody a tvorba otoků. Celkově je jeho výskyt až 4× častější u žen než u mužů a takřka vždy se vyskytuje na dominantní ruce. Během života se diagnostikuje asi u 4 % obyvatelstva.

Rizikové faktory syndromu karpálního tunelu

Rizikem tohoto onemocnění bývají stále se opakující pohyby ruky a prstů, k nimž dochází například při psaní na stoji, hraním na hudební nástroj, prací na pásu, atd.

Přetížení může vyvolat zánět šlach a vazů, při němž dojde k otoku struktur v oblasti karpálního tunelu a následnému utlačení nervu.

Vznik potíží nebo výrazné zhoršení se zvyšuje v úzké souvislosti s hormonálními změnami. Provází tedy především užívání hormonální antikoncepce, menstruační cyklus, těhotenství nebo klimakterium. Nejčastější výskyt je u žen s nadváhou ve věkovém rozmezí 30-60 let.

Syndrom karpálního tunelu může být také jednou z komplikací systémových onemocnění např. Raynadovy choroby, revmatoidní artritidy nebo diabetes mellitus.

Je prokázáno, že i tato choroba může mít genetické predispozice v rodině, které se mohou a nemusí projevit.

Prevence syndromu karpálního tunelu

Vzhledem k tomu, že nemoc se týká nejvíce administrativních pracovníků, sedících hodiny u počítače, bylo vynalezeno mnoho ergonomických pomůcek, které Vám mohou pomoci se tomuto onemocnění vyvarovat.

Užívají se speciální podložky pod zápěstí, které zajistí, abyste drželi zápěstí v jedné rovině s předloktím. Dále byste si v práci měli dělat pravidelné přestávky na protažení paží, zápěstí, ramenních kloubů a krční páteře. Vhodné je také masírování a protahování prstů.

U dělnických a jiných namáhavých profesí je vhodné používání všech předepsaných pracovních pomůcek a postupů, aby se onemocnění předešlo.

Nikdy však léčbu syndromu karpálního tunelu dlouho neodkládejte, neboť by mohlo dojít k trvalým změnám ve funkci a struktuře ruky a zápěstí.

Příznaky a projevy syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se nejčastěji manifestuje zpočátku brněním, mravenčením, či pálením prstů na postižené končetině (nejčastěji palce, ukazováku a prostředníku).

Poté může dojít ke ztrátě kožní citlivosti a oslabení těchto prstů, které je provázeno poměrně velkou bolestivostí. Ruka působí nešikovně a svaly předloktí ztrácí svalovou sílu a postupně ochabují.

Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu, mnohdy nemocného budí ze spánku. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy.

Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí. Nemocní mohou mít pocit oteklých prstů, i když otok není viditelný. Intenzita obtíží mnohdy kolísá, ale většinou se postupně symptomy zhoršují.

Mnozí museli jít na bolestivé operace, ale mě, mé mamince i babičce, nejvíce pomohl recept, který dělala kdysi právě moje babička a o který se dnes s vámi podělím. Je jednoduchý, rychlý a hlavně účinný!

Můžete ho používat nejen na syndrom karpálního tunelu, ale na jakékoli bolesti spojené se svaly a klouby kdekoli na těle.

Recept na léčivé mazání

Ingredience:

5 čerstvých listů aloe vera

20 tabletek Acylpyrinu (nešumivých, obyčejných)

1 půl litrovou lahvičku Francovky nebo Lesany

Postup:

Do uzavíratelné sklenice nalijte obsah lahve Francovky či Lesany a rozmačkejte do ní 20 tablet Acylpyrinu.

Rozřízněte listy aloe a vyškrábněte z nich nožem gel. Listy nakrájejte na jemno a vše přidejte do sklenice.

Nechte macerovat minimálně týden a každý den 2x denně dobře protřepte.

Tip 1: Pokud chcete, můžete macerát přecedit a nalít ho do lahvičky od Francovky nebo Lesany. Já ho nechávám i s listy macerovat dál, dokud macerát nespotřebuji.

Tip 2: Pokud budete používat menší lahvičku Francovky, dejte poloviční dávku listů i Acylpyrinu.

Tip 3: Budete-li uchovávat macerát v lednici, velmi to prospěje vašemu problému, neboť obklad či namazání chladným macerátem bude účinnější proti bolesti a případnému zánětu.

Užívání: V případě bolestí mažte i několikrát denně a můžete i v noci.

Další neinvazivní pomoc

Pomoci vám také může znehybnění ruky v zápěstí pomocí ortézy, užívání vyšších dávek vitamínu B6 (50mg 3× týdně) a bromelinu (1000mg 2× denně během akutní fáze, 50mg 2× denně při snížení příznaků), pravidelné cvičení ruky, vyvarování se činností přetěžujících zápěstí, pokud to jde a akupunktura.

Nutné je zahájit léčbu co nejdříve, takže neváhejte a udělejte si mazání a mazejte, mazejte, mazejte!

Více přírodních tipů na uzdravení naleznete v sekci Přírodní léčba a Babské rady.

Hodně zdraví a žádné bolesti.

Vitalion

 

Zdroj: www.slunecnyzivot.cz

—————

Zpět