6 ZNAKŮ, PODLE KTERÝCH SPĚJETE K SEBEDESTRUKCI

02.11.2016 09:56

Namísto toho, abychom na sobě pracovali, mnohdy spíše spějeme k sebedestrukci, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. Jenže jak vlastně taková sebedestrukce vypadá? A kam až může vést?

Podívejte se na následující znaky toho, že směřujete tam, kam byste rozhodně neměli. Některé náznaky jsou rozpoznatelné na první pohled, některé jsou skryté a nemusíte si je vůbec uvědomit. Vždy je však čas na to, abyste se vydali zpět na správnou cestu. 

1. Návykové látky

Řada žen i mužů občas sklouzne k něčemu, co se stane každodenní potřebou. Může se jednat o cigarety, alkohol, ale také o léky na předpis, léky tišící bolest či v nejhorším případě drogy. Lékaři se v poslední době zabývají tím, jak omezit léky, které jsou široce zneužívány k těmto účelům. Toto zneužívání je zcela jasným projevem sebedestrukce a daný jedinec si to musí sám uvědomit.  

2. Přejídání

Obezita a sklony k přejídání patří mezi nejčastější projevy sebedestrukce jak u mužů, tak u žen. Stejně jako návykové látky i potraviny vytváří v těle změny, které v důsledku dokáží změnit náladu. Jídlo se stává jediným způsobem k otupení nepříjemných pocitů a k přejídání nejčastěji dochází před televizorem nebo počítačem. To znamená, že se jedinec dostává do zóny, kdy vypíná myšlenky a nad tím, co jí a kolik toho jí, vůbec neuvažuje. Někteří z těchto lidí si neustále dokola říkají, že zítra už s tím přestanou, protože vědí, že se nejedná o nic zdravého, ale krátkodobým příjemným pocitům z jídla je pro ně těžké odolat.

3. Nevěra

Ano, i nevěra ve vztahu je jednou z nejčastějších forem sebedestrukce. Je možné, že muži podvádí své partnerky, protože jsou přesvědčeni, že se to partnerka nikdy nedozví. Bez ohledu na motivaci k nevěře se jedná o jednoznačně sebezničující jednání. I když na to partner nikdy nepřijde, ten, kdo podvádí, rozvíjí svou identitu lháře a stává se rozpolcenou osobností. Navíc neustále riskuje, že ztratí svůj původní vztah. 

4. Psaní SMS zpráv během jízdy

Psaní SMS zpráv za jízdy patří mezi nejčastější příčiny dopravních nehod. Muž nebo žena, kteří nedokážou odolat čekání a za každou cenu odepisují za volantem, tím neskutečně riskují zdraví i život nejen sebe, ale i všech okolo. Vždy je dostatek času na to, abyste raději zastavili a zprávu vyřídili v klidu.

5. Zanechání pravidelného cvičení

Jakmile se člověk jednou začne pravidelně hýbat, neměl by s tím přestávat. Pohyb totiž skvěle prospívá nejen tělu, ale i psychice, a jakmile s ním den ze dne přestanete, je to jasná cesta k sebezničení. Někdy se stává, že jsou na sebe lidé příliš tvrdí, cvičení přehánějí a pak náhle přijde zlom, kdy už mají všeho dost. Touto cestou se rozhodně nevydávejte, raději zvolte mírnější tempo, které vám vyhovuje a u kterého můžete dlouhodobě vydržet. Myslete na to, že cvičíte nejen kvůli dobré fyzičce, ale i kvůli čisté hlavě.

6. Zbytečné hádky

Ocitnete-li se v situaci, kdy se až příliš často hádáte s lidmi ve vašem okolí (s partnerem, přáteli či náhodnými cizinci), je to neobvyklé znamení. Máte v sobě vztek, jste vystresovaní a máte pocit, že se musíte před někým neustále bránit? Nejspíš existuje ve vašem okolí někdo, kdo má nad vámi moc a vy si ji pak vybíjíte na ostatních. Nenechte se zlomit a se svým nadřízeným nebojujte, protože je to další ze zbytečných sebezničujících projevů.

Autor: ElS 

 

Zdroj: www.eurodenik.cz

—————

Zpět