3 RECEPTY NA DETOXIKAČNÍ POLÉVKY ZRYCHLUJÍCÍ METABOLISMUS

22.02.2016 16:23

Poslední týden v únoru je podle tradiční čínské medicíny vhodný na zahájení jarní detoxikace organismu po zimě a jejích těžších jídlech. Dny začínají být delší, světla více a tělo se začíná opět probouzet do nové energie.

Vzhledem k tomu, že je ale stále ještě zima, neprahne po studených salátech, ale po čistících polévkách bohatých na minerální látky, které ho prohřejí a uklidní. Připravila jsem pro vás 3 skvělé recepty, které vašemu tělu odlehčí a krásně ho pročistí.

Pikantní detoxikační zelená polévka 

(recept na 2 porce)

·         4 stonky celeru

·         1 cibule

·         1 zelená paprika

·         5 hrstí čerstvých špenátových listů

·         2 stroužky česneku

·         ½ lžičky kardamomu

·         ½ lžičky sušeného zázvoru

·         ½ lžičky drceného kmínu (římského)

·         1 lžička sušené máty

·         1 l vody

·         Špetka soli a pepře

Přivedeme vodu k varu a osolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát a vaříme na mírném ohni přiklopené zhruba 15 minut do změknutí. Vypneme vařič a přidáme celé stroužky česneku. Polévku rozmixujeme. Po nalití můžeme navrch ozdobit kokosovým mlékem nebo chia semínky.

 

Draslíková balanční polévka

(na 3 porce)

·         4 hrnky vody

·         4 střední cukety

·         3 celerové stonky, oloupané

·         1 hrnek zelených fazolek, oloupaných

·         1 svazek čerstvé petrželky, nakrájené

·         3 střední rajčata, nakrájená

·         3 stroužky česneku

·         2 lžičky mořské soli nebo 1 lžice miso pasty

·         2 lžičky sušeného tymiánu, rozmarýnu, oregana nebo celé provensálské směsi bylinek

Všechny ingredience kromě česneku dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté stáhneme teplotu a zaklopené mírně vaříme (probubláváme) 30 minut. Můžeme nechat takto nebo rozmixovat na krém.

 

Minerální polévka s pórkem a chilli na metabolismus

(celý hrnec polévky)

·         2 střední pórky (pokrájené)

·         4 stroužky česneku (rozdrcené)

·         4 mrkve

·         4 stonky řapíkatého celeru

·         3 menší cukety

·         3 rajčata

·         2 hrnky mungo (adzuki) fazolí

·         3 listy kapusty

·         8 hrnků vody

·         1 malá chilli paprička bez semínek (najemno) nebo méně (test pikantnosti)

·         Šťáva z ½ citrónu

·         Sůl a pepř

Rozehřejeme hrnec a přidáme pórek, česnek a chilli papričku. Snížíme teplotu a restujeme 5 minut, stále promícháváme. Přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme ještě 3 minuty. Přidáme vodu, rajčata a fazole a vaříme na mírném ohni zhruba 25 minut. 5 minut před koncem přidáme kapustu nakrájenou na nudle a cuketu na kostičky. Poté vypneme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.

 

Dobrou chuť a pevné zdraví.

Michaela

 

Zdroj: www.slunecnyzivot.cz

—————

Zpět



Vytvořte si www stránky zdarma! Webnode